Wat neem je mee van de course:

Denken: nieuwe inzichten over sales en innovatie; een andere blik op je eigen handelen en een andere blik op de organisatie van je bedrijf en het bedrijf van de klant.

Delen: best practices in international sales van de docenten, de gasten en van de deelnemers. Leer van anderen die andere keuzes hebben gemaakt als jouw bedrijf.

Uitwisselen: met sparring partners op het hoogste niveau netwerken en je ideeen toetsen. Creatief zijn zonder risico en zonder onbegrip.

Categorie:Executive Course
Startdatum: 3 okt 2012
Einddatum: 6 okt 2012
Prijs voor leden: € 2.300,- p.p.
Prijs voor niet leden: € 2.600,- p.p.
(prijs incl. catering, ex. overnachtingen, ex. BTW)
Groepsarrangement bij 3 personen en meer van 1 bedrijf.

17:00 ()
Diner en Export Film Festival + kennismakingsborrel
08:30 SALES EN ORGANISATIE: opzet en werkwijze in de course International Sales ()
09:15 ()
12:30 Lunch
14:00 ()
17:15 Snack Break
17:30 ()
19:30 Diner + netwerkborrel
08:30 SALES GEVOEL: Klantentrouw en klantwaarde (de waarde van de relatie) ()
10:15 ()
12:30 Lunch
14:00 Consultative Selling Game The Bridge ()
17:15 Snack Break
17:45 ()
19:00 Diner + netwerkborrel
08.30 ()
11:30 ()
12:30 Lunch
13:30 ()

Print deze bladzijde

Deze Executive Course is gericht op:

 • actieve ondernemers en verkopers met minimaal 5 jaar ervaring in het buitenland.
Innovatie 3.0 ()

Nederland zakt weg. Op de wereldranglijst voor innovatie zakte Nederland van plaats 4 naar plaats 7. Dat is niet nodig. In ons land is een uitstekende voedingsbodem van kennis, techniek en betrokkenheid, maar we kweken te weinig gezonde planten. Innoveren is niet alleen kennis, maar vooral creativiteit. Innoveren 3.0 is het valoriseren (verzilveren) van creativiteit in alle aspecten van de bedrijfsvoering. En juist dat gebeurt te weinig in Nederland. Een monitor heeft aangetoond dat sociale innovatie verantwoordelijk is voor 75% van alle successen. De niet-technologische factoren zorgen voor meer innovatiesucces dan de technische. Sociale innovatie vindt plaats door vijf hefbomen. Het gaat om cocreatie en flexibeler organiseren; het gaat om slimmer werken van werknemers, die kennis delen. Een flexibele organisatie met een grote interne verandersnelheid kan zich vaak slim in een niche manoeuvreren of eigenzinnig inspelen op een vraag. Hierbij is een sleutelrol is weggelegd voor de werknemers. Effectiever samenwerken door echt te delen, slimmer werken en het nieuwe werken zijn allemaal te ontwikkelen. Als alle betrokkenen willen.

Consultative selling deel 1: Kruip in de huid van uw klant ()

Het succesvol verkopen van oplossingen in plaats van losse diensten of losse producten vraagt om meer dan een welgeplaatste voet tussen de deur. Klanten verwachten een toegevoegde waarde maar zijn niet bereid daar automatisch voor te betalen. Alleen als de consultatieve verkoper zijn kant echt begrijpt en door kan dringen in de strategische piramide van de internationale klant, kan hij die toegevoegde waarde ook echt verzilveren. Niet langer de transactie staat centraal, maar de oplossing die past in de strategie van de klant. De inzichten worden onder meer ontwikkeld met behulp van het intelligente en interactieve game van The Bridge.

Consultative selling deel 2: In de strategische pyramide van de klant ()

Deze module is het tweede gedeelte van Consultative Selling. Lees voor meer informatie onder Consultative Selling – deel 1.

Verhoog je gunfactor ()

Van Dale kent het woord gunfactor niet, maar volgens Michiel Cobben is het de belangrijkste factor bij verkoop. Volgens hem is het zelfs de belangrijkste factor waarom mensen zaken met elkaar doen. De gunfactor gaat over “aardig vinden” en over “vertrouwen dat de andere partij de beste oplossing heeft”. Goede verkopers kunnen twee dingen heel goed: luisteren (en interpreteren) en presenteren (overtuigen). Hoewel beide afzonderlijk te trainen zijn zit de gunfactor in de subtiele combinatie van beide. In zeven stappen (Cobben houdt van priemgetallen) werkt Cobben de salescyclus uit. Verhoogt Michiel Cobben je gunfactor: zeker weten, maar authentiek zijn, spreken vanuit je hart en echte belangstelling hebben voor andere mensen kun je niet leren uit een boek.

Business Model Innovation (Erik Prins en BusinessModelsINC)

Jarenlang hadden veel organisaties een goed en gezond business model. Vandaag de dag, als gevolg van drastische veranderingen in de markt, merken organisaties dat hun huidige business model niet meer werkt. De financiële crisis, het veranderende consumentengedrag, het internet en (gratis) toegang tot informatie en kennis veranderde de regels van het ondernemen. Veel organisaties zien dat hun huidige business model moet worden verbeterd om de strategische en financiële doelstellingen te realiseren. Het huidige business model genereert niet voldoende inkomsten, winst of waarde als gevolg van de veranderende omgeving. Verbeterde (of nieuwe) business modellen zijn in veel bedrijven en markten tegenwoordig een must-have. Met behulp van het Business Model Canvas wordt het huidige model onder de loep genomen. Met technieken als “freshwatching” wordt vervolgens gezocht naar innovaties.

Inzetten van Sales-netwerken ()

Sales verandert. Vertelden verkopers in het verleden wat de specifieke kenmerken van een product of dienst en wat de voordelen waren voor de klant. Vandaag de dag is de klant al op de hoogte.. Zij hebben immers goede toegang tot informatie. Daarnaast zien we dat goedkopere kanalen de traditionele functie van buitendiensten overnemen. Internet en e-mail zijn ogenschijnlijk bijna voor niks. Klantcontacten zijn uiterst belangrijk, maar niet noodzakelijkerwijs via de buitendienst. Het is dus tijd anders naar sales te gaan kijken. Sales gaat steeds meer over het bouwen van productieve relaties met klanten. Doel is salesmensen in de buitendienst in hun kracht te zetten en ervoor zorgen dat zij zich richten op hun belangrijkste taken:

 • Nieuwe klanten vinden
 • Conversatie met klanten om goed hun behoeften te begrijpen
 • Samenwerken aan het vinden van de juiste oplossingen
 • Klantervaringen inzetten voor nieuwe saleskansen

In deze workshop vertellen wij u hoe salesmensen in de buitendienst effectiever kunnen worden door in het verkoopproces intelligent en doelgericht salesnetwerken in te zetten en daarmee hun toegevoegde waarde voor klanten en eigen organisatie vergroten.

Sales innovatie vraagt om supply innovatie ()

In deze workshop wordt de Supply van goederen en/of diensten tegen het licht van innovaties binnen Sales gehouden. Als Sales executive kunt u nog zoveel ideeën en vernieuwingen in de markt willen zetten. Als uw keten hieraan niet kan voldoen, stranden deze ideeën in schoonheid. Slimme ketens presteren beter en behalen betere resultaten.  Dat geeft Sales een voorsprong. Hoe ontwerpt u een slimme keten? Hoe zorgt u ervoor dat uw Supply Chain lenig en responsief is? Het synchroniseren van Sales en Supply vraagt om een nieuwe aanpak. Supply Netwerken kunnen hier uitkomst bieden.  Een Supply Netwerk waarin zowel u als uw klant en uw leverancier een rol vervult. Dat is Supply innovatie. Hoe? Dat is het thema van deze workshop.

Marktkansen met duurzaamheid ()

De workshop heeft een sterk interactief karakter, zodat de deelnemers zelf de theorie direct kunnen vertalen naar hun eigen praktijk. De opzet van de module bestaat uit: Introductie op het thema:

 • wat is duurzaamheid
 • waarom is dit relevant
 • hoe kom ik dit tegen in mijn rol als sales exec?
 • voorbeeld uit praktijk

Praktijkoefening speeddaten: overtuig elkaar (in groepen van 2/3)  hoe u duurzaamheid integreert in uw business, stel over en weer kritische vragen en betrap elkaar op nonsens argumenten Aan de slag met duurzaamheidtoelichting ‘7 sins of duurzaamheid’: wat niet te doen / wat wel te doen: case beschrijving met vragen om gezamenlijk aan te werken in kleine groepen (2/3-tallen).

 • casebeschrijving doorlezen
 • discussievragen/gespreksleidraad
 • voorbereiden elevator pitch
 • Presentatie elevator pitches 5 x 5 minuten
 • Feedback en afronding
Storytelling: de rechter-hersenhelft ()

Mensen zijn verhalenvertellers. Maar in bedrijven worden steeds minder verhalen verteld. Er worden presentaties gegeven. Medewerkers worden geboeid en geïnspireerd door verhalen van vlees en bloed, niet door presentaties. Storytelling is een keihart (geen typefout) instrument van bedrijven. Juist omdat we vanaf onze jeugd verhalen hebben gehoord, komt een goed verhaal geloofwaardig binnen. Verhalen zijn feiten, verpakt in emoties. Erik Prins daagt je uit een eigen “corporate story” te vertellen en alle powerpoint-rituelen uit te bannen. Een verhaal mag dan subjectiever zijn dan een presentatie, het creëert wel veel zogenaamde fotomomenten die de luisteraar bijblijven als onuitwisbare filmscenes.

DE EXPORT DRAAIT DOOR: Werken social media voor jouw bedrijf? ()

Het hoofdthema hier is het belang van sociale media voor internationaal zakendoen. Er zijn veel sociale kanalen, maar het is van belang om de meest belangrijke kanalen in de juiste mix in te zetten die voor u relevant zijn. Leidend hierbij is dat sociale media, net als uw website, moeten aansluiten op uw exportdoelstellingen. U zult leren dat alles begint, zoals zo vaak, met het vaststellen van doelstellingen (wat wilt u bereiken) en doelgroepen. Daarna gaan we uitgebreid in op good practices uit het internationale bedrijfsleven om geïnspireerd te worden en om te leren van anderen. Verder gaat u aan de slag met het inrichten op optimaliseren van uw eigen sociale bedrijfskanalen. Verder komen praktische tips, trucs en tools aan de orde.

 
Henk Volberda

Henk W. Volberda is hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingsbeleid en voorzitter van de vakgroep Strategie & Omgeving van de RSM Erasmus University, Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij promoveerde cum laude aan de Faculteit Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was visiting scholar aan de Wharton School van de University of Pennsylvania en aan de City University Business School, London.

Voor zijn onderzoek op het gebied van organisatorische flexibiliteit en strategische verandering ontving hij de NCD studiebeurs, de ERASM research award, de Onderzoeksprijs van de Erasmus Universiteit, de ERIM Impact Award en de prestigieuze Igor Ansoff Strategic Management Award. In Management Team werd hij genoemd als één van de belangrijkste Nederlandse internationale managementgoeroes. Hij heeft gewerkt als adviseur voor vele grote Europese ondernemingen en publiceerde in diverse internationale tijdschriften waarvoor hij o.a. de ROA publicatieprijs, SAP Best Strategy Paper Award en de SMS McKinsey eervolle vermelding ontving.

Frans Pigeaud

“Out of the box” denken en nieuwe business concepten ontwikkelen die passen bij de eigen kracht van een onderneming. Dat is voor mij de grote uitdaging en passie in het werk met onze opdrachtgevers. De creativiteit van het vrijdenken combineren met business sense en haalbaarheid. Frans Pigeaud heeft 20 jaar ervaring in advisering op het gebied van innovatieve business concepten en vernieuwende marketing en salesorganisaties, van strategie tot implementatie, waarvan de laatste zes jaar bij The Bridge. De specifieke expertise van Frans ligt met name op het gebied van:

 • ontwikkelen van innovatieve business concepten en redesign van de ‘customer experience’ van uw klanten
 • integreren van (nieuwe) distributiekanalen om de impact op uw afnemers te verbeteren en de grip op kanaalpartners te verstevigen
 • helpen bouwen aan innovatieve partnerships tussen bedrijven

of het nu gaat om de gezamenlijke opzet van een nieuwe business of om het innovatiever samenwerken als klant en leverancier. Voordat Frans in dienst kwam van The Bridge, was hij director bij PriceWaterhouseCoopers Management Consultancy Services en IBM Business Consulting Services, waar hij de adviestak CRM leidde van 1996 tot 2003. Hij heeft tevens uitgebreide ervaring als marketing- en salesmanager. Frans is Bedrijfskundig Ingenieur (TU Eindhoven) en heeft NIMA-C en de Postdoctorale opleiding Management Consultancy (VU Amsterdam) met succes afgerond.

Michiel Cobben

Michiel Cobben was van 1992 tot 2011 actief in de Werving & Selectie van Marketing & Sales personeel. Dankzij deze ervaring kent hij als geen ander het belang van de gunfactor. Tegenwoordiger adviseert hij mensen en organisaties over verkoopstrategie. Eveneens is Michiel Cobben gastdocent Sales aan Business University Nyenrode.

Erik Prins

Erik Prins (Course Manager International Sales) is senior docent bedrijfskunde bij de NHL Hogeschool. Zijn expertise is business model innovation. Daarnaast is hij consultant Export Management voor diverse internationaal opererende bedrijven.

Sandra Horlings

Sandra Horlings is directeur van Wonderwings. Met meer dan 23 jaar
ervaring in media en marketing vond zij het tijd voor een nieuwe
aanpak van marketing. Marketing die direct waarde toevoegt. Aan de
organisatie en aan de wereld waarin wij leven. En marketing weer als
onlosmakelijk geheel wordt gezien, om de binnenwereld van de organisatie te verbinden met de veeleisende en gevarieerde wereld daaromheen. Haar gevarieerde ervaring – als marketingplanner, algemeen directeur en trainer – zet zij in voor merken die betekenisvolle proposities willen bouwen. Dat doet zij samen met andere professionals, die eenzelfde passie hebben voor het vak en topkwaliteit nastreven. In b2b, b2c en c2c markten.

Robert van Kalsbeek en Ewald Liedenbaum

Robert van Kalsbeek is partner bij The Next Practice. Robert ziet mensen als de kracht achter succesvolle veranderingen. Denken en doen, inspireren, enthousiasmeren en realiseren, dat is wat hem typeert. Hij weet mensen van diverse pluimage en komaf bij elkaar te brengen, een bruggenbouwer pur sang. Met zijn eigentijdse visie op ketens helpt hij klant- en leveranciersrelaties anders in te richten en operationeel effectief te maken.
Het herontwerpen en realiseren van Supply Netwerken binnen en tussen organisaties is zijn belangrijkste speerpunt.

In diverse eindverantwoordelijke management functies in de supply chain bij drie multinationals (DSM, AKZO Nobel, HEINEKEN) heeft hij het klappen van de zweep leren kennen. Als adviseur en interim manager heeft Robert diverse opdrachten vervuld binnen handels- en productiebedrijven, in de retail (food & non food) alsook in de zorg. Robert is opgeleid als bedrijfskundig ingenieur aan de Technische Universiteit Eindhoven.


Ewald Liedenbaum is partner bij The Next Practice. Hij is organisatievernieuwer met passie voor mensen en de relaties die ze hebben in hun zakelijke netwerken. Zijn persoonlijke drijfveer is mensen samen te brengen, nieuwe perspectieven te scheppen en die te realiseren. 
Hij helpt organisaties hun prestaties en resultaten te verbeteren door organisatienetwerken, klant netwerken en supply netwerken te ontwerpen en te transformeren.

Als director bij Ahold was hij verantwoordelijk voor het programma dat de wereldwijde samenwerking tussen de werkmaatschappijen stimuleerde en ondersteunde. Eerder was hij verantwoordelijk voor business development en betrokken bij allianties. Ook was hij verkoopdirecteur bij Deli XL en bekleedde managementposities in verkoop, marketing en inkoop. Hij heeft uitgebreide ervaring in retail (food & non food) en zakelijke markten. Ewald studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Joost van der Kooij

Joost is als directeur en oprichter van FFF (www.3xf.nl sinds ’99) en Globally Cool (www.globallycool.nl, ’11) al jaren actief als trainer en consultant in internationale handelsbevordering. Hij heeft meer dan 2500 ondernemers in met name opkomende markten getraind in onderwerpen als internationaal marktonderzoek, online marketing en social media. Joost gelooft sterk in de mogelijkheden van het web als instrument bij internationaal zakendoen. Hij heeft een groot netwerk opgebouwd in meer dan 20 ontwikkelingslanden en werkt voor klanten zoals CBI/Ministry of Foreign Affairs, Agentschap NL/Matchmaking Facility, internationale overheden en de private sector. Joost spreekt Engels, Frans en Duits, en bekwaamt zich meer en meer in het Spaans.

 

Naast het cursusmateriaal ontvangt u eveneens het boek ‘De gunfactor’ van Michiel Cobben, zie onder andere: www.degunfactor.com

Data

De Executive Course International Sales vindt plaats van woensdagavond 3 oktober tot en met zaterdag 6 oktober in de locatie van WTC Leeuwarden waar u eveneens overnacht.

Doelgroep

Deze Executive Course is voor actieve ondernemers en verkopers met minimaal 5 jaar ervaring in het buitenland.

Aanmelden

Na aanmelding ontvangt u van ons een bevestiging van uw inschrijving en de bijhorende factuur. Door u aan te melden voor deze bijeenkomst gaat u akkoord met de inschrijvingsvoorwaarden.

Modules - uw persoonlijke programma

Verschillende onderdelen van onze Executive Courses zijn modulair opgebouwd. Na uw inschrijving nemen wij contact met u op om uw  voorkeur voor de modules te vernemen. Hiermee stelt u uw eigen persoonlijke programma samen.

Een week voor aanvang sturen wij u een overzicht van het totale programma, uw persoonlijke keuzes daarin en een routebeschrijving naar onze locatie.

Investering

Dit seminar vraagt uiteraard een investering in tijd, energie en geld. In het bedrag wat u betaald voor deze Executive Course zijn het cursusmateriaal, catering en overnachting(en) inbegrepen, tenzij anders is vermeld.

Deelnamecertificaat

Deelnemers ontvangen na afloop een deelnamecertificaat

Overzicht deelnemers, sprekers en trainers

Bij elke Executive Course wordt een boekje samengesteld met foto’s en verkorte bio’s van alle deelnemers, sprekers en trainers. Enige weken voor aanvang van de Executive Course benaderen wij u voor deze informatie.

Verhindering

Indien u onverwacht verhinderd bent, kunt u zich, mits tijdig aan ons doorgegeven, laten vervangen. Bij een Executive Course of training waarbij toelating afhankelijk is van een selectieprocedure van de WTC BA, waarbij kennis- of vaardigheidsniveau wordt getoetst is vervanging alleen mogelijk als de toetsing van de vervangende deelnemer redelijkerwijs nog mogelijk is. Wij hanteren hiervoor een termijn van 3 weken voor aanvang van de Executive Course of Training.

Annuleren / ontbinden / opzeggen

Bij annulering binnen drie maanden voor aanvang is € 125,- administratie-/annuleringskosten verschuldigd. Bij annulering binnen zes weken voor aanvang is 50% van de prijs verschuldigd. Bij annulering binnen drie weken voor aanvang is de volledige prijs verschuldigd. Met inachtneming van het onder verhindering bepaalde mag een geplaatste deelnemer zich laten vervangen.

Groepsarrangementen

Speciaal voor organisaties die met meerdere mensen willen komen kunnen wij voor deze Executive Courses vanaf 3 personen en meer een groepsarrangement ontwikkelen. Wij nodigen u uit daarvoor contact met ons op te nemen om dit verder door te spreken.

Informatie

Wanneer u vragen heeft over deze Executive Course of meer wilt weten over de voorwaarden voor groepsdeelname, kunt u contact opnemen met Froukje Kooistra, 058-2941610. Zij verschaft u graag de gewenste informatie.

Algemene voorwaarden

Voor onze algemene leveringsvoorwaarden verwijzen wij u naar onze pagina ‘contact en naar de links onderaan deze pagina..

 
WTC Leeuwarden

Onze adresgegevens zijn:

Heliconweg 52
8914 AT Leeuwarden
The Netherlands

U kunt ons bereiken via +31 (0)58 – 2941610.

Het World Trade Center Leeuwarden is gevestigd in het imposante WTC Expo gebouwencomplex. In dit complex worden de Executive Courses van de WTC Business Academy georganiseerd.

Een gedetailleerde routebeschrijving kunt u vinden onder contact.Laatste nieuws

WTC Business Academy wordt mede mogelijk gemaakt door:Ontworpen door: Weening Reclame